5 стратегии за линк билдинг с бяла шапка, които работят през 2023 г.

5 стратегии за линк билдинг с бяла шапка, които работят през 2023 г.

В днешния свят на маркетинга в търсачките (SEM) стана модерно да се използват думи като „линк билдинг с бяла шапка“ и „SEO с бяла шапка“. Но какво е SEO с бяла шапка и какви стратегии можете да приложите, за да постигнете успех в линк билдинга? В тази статия ще научите 5 бели стратегии за линк билдинг, които могат да бъдат приложени през 2023 г., за да подобрите вашето SEO.

Какво представлява линк билдинга с бяла шапка?

Линк билдингът с бяла шапка е процесът на получаване на подходящи обратни линкове към вашия уебсайт, без да се нарушава политиката на търсачката. Основната цел на линк билдингът е да се повиши авторитета на уебсайта и да се постигне по-добра позиция в търсачките. Обратната връзка е действителна хипервръзка, която препраща към вашия уебсайт. Броят на съответните препратки към даден уебсайт е един от най-важните фактори за класиране.

Тъй като говорим за обратни линкове, е подходящ момент да споменем, че не всяка обратна връзка, водеща към вашия уебсайт, е добра. Някои линкове могат да навредят на авторитета на вашия уебсайт или дори да доведат до наказание от Google.

И така, какво прави една връзка добра?

С прости думи, два основни фактора сочат добра връзка:

 • Уместност – Вашият сайт трябва да получава обратни линкове от подходящи уебсайтове. В идеалния случай това ще бъдат линкове от същата или подобна бизнес ниша. 
 •  Авторитет на уеб ресурса – Трябва да се съсредоточите върху подходящи уебсайтове с добър авторитет. За да измерите авторитета на даден уебсайт, най-добре е да използвате инструменти като Ahrefs, където можете да намерите индикатор, наречен Domain Rating. Той представлява общата сила на портфолиото от линкове на домейна. Колкото по-висок е авторитетът на уебсайтовете, от които получавате линкове, толкова по-добро е въздействието върху страниците ви.

Преди да започнем, бих искал да прегледам накратко обратната страна на SEO техниките с бяла шапка.

Търсачките считат всички от следните дейности за „Black Hat SEO“:

 • Автоматизация на съдържанието
 • Скрити линкове или текст
 • Препълване на ключови думи
 • Подли пренасочвания
 • Прикриване
 • Създаване на страници с дублирано съдържание
 • PBN

Тези методи са против правилата на търсачките и повечето от тях могат да доведат до ръчно намаляване на класирането при търсене, често наричано наказание от Google. В най-лошия случай е възможно премахването на вашите страници от индекса на Google Търсене.

Рисковете при използването на Black Hat SEO са ясни. И така, нека да преминем направо към стратегиите за линк билдинг на White Hat…

Гост публикация

Блоговете за гости или публикуването като гост остават най-добрата техника за линк билдинг през 2023 г. Много компании го намират за много ефективна и надеждна стратегия за линк билдинг. Ето как работи.

Вие предлагате своя експертен опит по темата на други уебсайтове и предоставяте безплатно съдържание. В замяна те публикуват вашата статия и поставят връзка към вашия уеб ресурс като признателност. Връзката може да бъде поставена в основната част на съдържанието или в био секцията на автора. И двата начина са добри, но ви препоръчваме да поставите линкове в тялото на съдържанието и да използвате подходящ котвен текст.

Ето един съвет от нас.

Опитайте се да избягвате уебсайтове, които открито предлагат публикуване на гости на своите страници. Обикновено такива уебсайтове са с ниско качество и няма да донесат никаква стойност на връзката. Опитайте се да намерите висококачествени уебсайтове, като използвате инструменти за линк билдинг като Ahrefs или търсене в Google, за да намерите сайтове, които отговарят на вашата индустрия.

Следващата стъпка е да направите добра реклама, обясняваща защо трябва да публикуват вашето съдържание. Бъдете честни и предоставяйте публикации в блогове, които добавят стойност към техните уебсайтове. Обикновено собствениците на уебсайтове харесват публикации на гости за вълнуващи статистики, решения на проблеми и резултати от експерименти.

Освен това обърнете внимание на ключовите думи, които искате да използвате в публикацията си за гости, и пишете за актуални теми. Можете да използвате Google Trends, за да определите кои ключови думи биха били по-очаквани от читателите. Ако темата ви е обстойно засегната, просто направете статията си по-добра от съществуващите. Анализирайте статиите в горната част на резултатите от търсенето и попълнете пропуските в съдържанието, които други автори са пропуснали.

Създаване на свързан актив

Създаването на ценно и интересно съдържание е един от най-добрите начини да печелите безплатни препратки. Това е чисто бяла шапка техника за линк билдинг. Идеята е ясна: хората обичат съдържание, което им помага да решат проблемите си, забавлява или образова. Създаването на съдържание, което предоставя истинска стойност на читателите, е основният принцип при създаването на „активи с възможност за свързване“. Обикновено те са нетърговски активи, така че продуктовите страници или целевите страници за продажби не са подходящи за това.

Най-популярните примери за свързващи активи, които можете да намерите в мрежата:

 • Инфографика
 • Уроци
 • Изследвания
 • Ръководства
 • Статии с инструкции
 • Безплатни инструменти (калкулатори; конструктори, анализатори)
 • Видеоклипове

Ако сте създали качествено съдържание, много уебсайтове може да поставят линкове към него в своите блогове за разяснителни цели или да използват вашите данни в своите проучвания. Един добър свързан актив обикновено носи споделяния и абонати в социалните медии.

Ако се свързвате с други сайтове, в допълнение към стойността на SEO, вие също се възползвате от увеличен обхват, разпознаваемост на марката и достъп до нова аудитория. Това е сигнал за търсачката и читателите. Ако уебсайтът препраща към друг ресурс, това е показател за доверие за посетителите. Те могат да кликнат върху връзката и веднага да се превърнат в редовни посетители на вашия уебсайт.

Този подход обаче има и своите трудности. Освен ако не сте добре известно новинарско издание, дори страхотното съдържание трябва да бъде популяризирано. Ако току-що сте започнали своя блог или друг вид свързан актив, вероятно ви е трудно да се справите с първоначалното популяризиране на вашето съдържание.

Но има някои методи, които можете да опитате:

 • Използвайте свой собствен актив с възможност за свързване в други публикации в блогове (вътрешно свързване);
 • Връзка към вашия актив от съдържанието на публикацията за гости (говорихме за публикацията за гости по-рано в тази статия);
 • Споделяйте вашите активи, които могат да се свързват, с абонатите на вашата електронна поща;
 • Популяризирайте своя свързан актив в социалните медии (Facebook, LinkedIn, Twitter);
 • Свържете се с инфлуенсъри и им предложете ценна информация, която могат да използват.

Последното изисква добра реклама, но ако съдържанието ви предоставя истинска стойност и е уникално, шансовете да получите положителен отговор са по-големи.

Рекламирайте свързан актив

Ние се фокусираме върху популяризирането на ценно съдържание, а не върху рекламата на нашите продукти. Вярваме, че емисиите с новини в социалните медии са претоварени с досадни реклами, от които хората се хранят. Но когато предлагате ценна информация вместо търговско представяне, вашата марка взаимодейства с вашата аудитория и я ангажира.

Хората са по-склонни да прекарват времето си в четене на информативно съдържание, отколкото в гледане на реклами. Като допълнение, те могат да се абонират за вашия канал и да станат ваши клиенти в бъдеще. Това е една от основите за изграждане на взаимоотношения клиент-бранд през 2023 г.

Друго страхотно нещо при платената промоция на свързващи се активи в социалните медии е, че можете да насочвате реклами към вашата фокус група. Това означава, че само определена група ще вижда вашето съдържание в своите емисии с новини. Може да бъде всеки, който искате да изберете като целева аудитория. Опитайте се да се насочите към хора, които може да се интересуват от четене на този вид съдържание. Ако познавате аудиторията си и насочвате рекламите си правилно, хората ще го харесат и вероятно ще направят връзка към вашия актив.

Проектирайте своя актив за свързване

Не на последно място, не става въпрос само за текста. Направете вашето съдържание да изглежда добре. Ако това е статия, добавете няколко персонализирани изображения или помолете вашия дизайнер да направи илюстрации, които да ви помогнат при четенето. Не използвайте стокови изображения, защото хората са запознати с тях и това може да се разглежда като негатив.

Групирайте изреченията в малки абзаци, отделяйки всеки с интересни подзаглавия. Можете също да добавите точки за факти или стъпки в процес. Това ще помогне на читателя да усвои съдържанието равномерно и ще предпази текста ви да не изглежда скучен като ръководство за хладилник.

Освен това се уверете, че шрифтът, който използвате, е достатъчно голям за четене. Никой не иска да натоварва очите си, когато чете, дори ако това е интересно съдържание. Ако не вземете това предвид, посетителите ще напуснат вашия уебсайт.

Изграждане на прекъсната връзка

Изграждането на повредена връзка е стратегия, при която намирате повредена страница с линкове, сочещи към нея. След това създавате съдържание, обхващащо същата тема. След това се свържете с всички уебсайтове, които препращат към тази повредена страница (404 страница) и ги помолете да заменят тази връзка с вашата.

Не е тайна, че позоваването на „404 страници“ е лошо за SEO и повечето собственици на уебсайтове го знаят. Опитайте се да избягвате свързването към повредени страници и наличието на повредени страници на вашия сайт. Ето защо харесваме изграждането на прекъснати линкове. Вие помагате на други уебсайтове в същото време като създавате линкове. Това е чисто печеливша ситуация.

Ето как можете да го направите с Ahrefs.

Ние не рекламираме инструмента, но наистина ви препоръчваме да обмислите използването му. Нека навлезем в подробности!

Докато използвате Ahrefs, отидете в секцията Content Explorer и въведете всяка тема, за която обмисляте да създадете съдържание. В нашия случай избрахме „Линк билдинг“.

След това добавете филтър „Реферални домейни“ и задайте минималната стойност на 5, за да сте сигурни, че всяка страница има поне пет уникални обратни линкове.

След това филтрирайте счупените страници.

Сега проверете какво съдържание е имало на „мъртвата страница“. Това ще ви даде представа каква трябва да бъде вашата тема. Кликнете върху „моркова“ до URL адреса на уебсайта, който сте избрали, и щракнете върху „Преглед в Archive.org“. Ще видите какво е имало на тази счупена страница, преди да умре.

За да видите всички уебсайтове, водещи към повредената страница, щракнете върху „моркова“ до URL адреса и изберете „Обратни линкове“.

Сега ще видите всички уебсайтове, с които можете да се свържете, и ще предложите замяна на връзката. Току-що намерихме много потенциални възможности за линк билдинг за себе си и тази статия (която четете в момента) като заместител на темата за линк билдинг с бяла шапка.

Не забравяйте да подготвите добро представяне и да споменете основната причина, поради която се свързвате с тях, е, че уебсайтът им има линкове към повредени страници, което вреди на тяхното SEO. След това им кажете, че сте създали нова статия по същата тема и тя е добра замяна.

Линк билдинг към страници с ресурси

Друга тактика за линк билдинг с бяла шапка е използването на страници с ресурси. Страниците с ресурси са вид навигатор, основната им цел е да насочват към различни ресурси и да помагат на посетителите да стигнат по-лесно до правилната страница.

Ето един лесен трик, който можете да използвате в лентата за търсене на Google. Тип без скоби:

intitle:resource inurl:resource.html [всяка подходяща тема]

Ще видите много страници за избраната тема. Проверете страниците, за да видите дали са действителни страници с ресурси. Следваща стъпка: свържете се с тези, на които искате да публикувате. Обикновено уеб администраторите добавят нови ресурси без никакви проблеми.

HARO линк билдинг

HARO означава помощ на репортер. Ето уебсайта: https://www.helpareporter.com/. HARO е специална услуга, която свързва журналисти и новинарски издания. Това е услуга, при която те могат да поискат информация от експерти. Ако имате знания, вие сте заинтересована личност и можете да ги споделите с тях.

За да направите това, регистрирайте се и се абонирайте за темите, по които искате да пишете. След това ще получавате ежедневни имейли със списък с теми, към които можете да добавите стойност и да споделите своя опит с журналисти. Ако сте използвани като експерт, ще бъде добавена обратна връзка към вашия уебсайт.

Препоръчваме да настроите безплатната услуга за предупреждения на Google. Това ще ви позволи да видите дали вашето мнение е било прието от един от източниците на новини. Веднага щом публикуват статия и ви споменат, предупреждение ще ускори пътя ви.

Какво научихте за линк билдинга с бяла шапка?

Научихте, че има линк билдинг с „бяла шапка“ и „черна шапка“. Линк билдингът с черна шапка е опасен, защото Google става все по-умен всяка година и се бори с подобни методи за промоция. Техниките за линк билдинг с бяла шапка са стабилни опции, които предлагат, с работа, осезаеми резултати. И че можете да приемете един, няколко или всичките пет, за да подобрите нуждите на кампания за линк билдинг. Каквато и да е крайната ви цел, методи като публикуване на гости са изпробвани и тествани, така че какво чакате?

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре