Как да изградите и продадете бизнес за електронна търговия

Как да изградите и продадете бизнес за електронна търговия

В момента има огромен ръст в купуването и продажбата на eComm бизнеси, но си струва да си направите домашното, за да сте сигурни, че в крайна сметка ще получите истинската стойност на това, което струва вашият бизнес. 

Създайте продаваем бизнес

Вашият бизнес за електронна търговия трябва да бъде едновременно продаваем и ценен, ако има някакъв шанс да бъде продаден с някаква форма на възвръщаемост на инвестицията. В идеалния случай вече сте работили в тясно сътрудничество с графични дизайнери, уеб дизайнери и експерти по SEO, за да изградите бизнеса си до точката, в която имате установена марка и IP, и вашият бизнес решава уникален проблем, който не се възпроизвежда лесно. Ако нямате тези съставки, тогава какво да кажете, че бъдещ купувач, след като разгледа книгите ви, не просто се обръща и казва – „страхотна идея, но сега мога просто да копирам и поставя това, което правите без плащам ви един лев за вашия бизнес’!

Създаването на „актив“ е ключовата дума тук, така че сега е моментът да получите помощ от експерт по уеб маркетинг и компания за уеб разработка, за да изградите вашата марка и да създадете истинска ниша за себе си, казват от mobiaf.com. Ако все още не сте там… не се паникьосвайте, това може да се работи с времето. 

Имайте ентусиазъм и страст

Не забравяйте, че искате да създадете бизнес, който може да се прехвърли, а не да създадете „работа“, която се състои само от „натоварена работа“. Запитайте се следното:

 • Може ли вашият бизнес за електронна търговия да оцелее, ако бъдат въведени нови регулации или поток внезапно бъде затворен за вас?
 • Съществувате ли в няколко канала?
 • Работите ли на различни пазари?
 • Колко автоматизация сте интегрирали във вашия бизнес?

Отговорите на тези въпроси ще ви информират колко ценен е вашият бизнес за електронна търговия. Ако разчитате на един източник за вашите клиенти, вие сте уязвими и следователно сте по-рисковано предложение. 

Последният въпрос, който трябва да си зададете е; ако се оттеглите утре, може ли някой друг да поеме поста от вас и да бъде също толкова ефективен, или бизнесът ви зависи единствено от вашите уникални умения, знания или способности? Ако отговорът е не, това все още не е прехвърляем бизнес. 

В кой момент трябва да сте готови да продадете и изведете бизнеса си за електронна търговия на пазара?

Вие се стремите да продадете бизнеса си, докато той все още е във фаза на растеж и все още не е достигнал максимума. Потенциален купувач сам ще търси по-нататъшен растеж и разширяване. Това, което те не искат, е сбръчкана обвивка, от която сте издълбали всички хранителни вещества!

Колкото е възможно по-рано трябва да установите цифра какво искате за вашия бизнес, след което трябва да измислите как да достигнете тази цифра. Това трябва да е осезаемо, а не балон в небето. 

Оценяване на бизнес за електронна търговия

Стойността се основава на редица фактори, включително (но не само):

 • Историческо присъствие на пазара
 • Печалби
 • Колко разнообразен е вашият бизнес
 • Вашият темп на растеж
 • Колко инфраструктура имате на място.

Това е най-типичният начин за установяване на стойността на бизнес за електронна търговия. По същество представлява финансовата награда, която вашият бизнес предлага на един собственик на пълен работен ден. 

Знам колко струва моят бизнес, така че как да го продам сега?

След като установите истинската стойност на вашия бизнес, към кого трябва да се обърнете? – Вашите опции са:

 • Брокер
 • Агрегатор
 • Частен капитал или семеен офис

Има много златотърсачи, които търсят да купят вашия бизнес, а някои ще се обърнат хладно към вас. Не се изкушавайте от такива хора! Това е сигурен начин да получите по-малко от това, което вашият бизнес действително струва, при условия, които са ви продиктувани.

Има много уебсайтове, които ще срещнете, които основно рекламират, за да „преобърнат“ вашия бизнес. Ако тръгнете по този път, тогава оценката на вашия бизнес ще бъде по-ниска, тъй като тези уебсайтове не се управляват от експерти в индустрията, а от хора, които искат да направят бързи пари. Те ще имат високи такси, свързани с тях и автоматизирани услуги. Накратко, това е като да занесете златния си часовник за оценка на разпродажба на автомобилни багажници, а не на специализиран търговец на злато. 

Консултантите също могат да се свържат и да предложат да продадат вашия бизнес в замяна на такса с нисък процент (може би 5%). Въпреки че това може да звучи примамливо, тези консултанти по същество са „двойно потопени“, което означава, че с удоволствие ще вземат вашата такса за продажба от 5%, а след това ще получат препоръчана цена отгоре от евентуалния купувач (което може да бъде десетки хиляди или дори стотици хиляди лева). Това са хиляди левове, които трябва да бъдат ваши, тъй като купувачът действително е платил цената, на която сте го продали, плюс цената на препоръка, което означава, че сте продали по-ниско вашия бизнес.

И така, сега знаете какво (и кого) да избягвате, когато става въпрос за продажба на вашия бизнес, към кого всъщност трябва да се обърнете? Най-добрият вариант е да се обърнете към квалифициран брокер. Тези момчета са експерти в индустрията, които познават електронната търговия и разбират пазара, а с това и вашата истинска стойност.

Контролен списък за установяване дали даден брокер е квалифициран да продаде вашия бизнес 

Лицето или екипът, най-добре квалифициран да продаде вашия бизнес за електронна търговия, ще има следното:

 • Опит в електронната търговия
 • Квалифицирани счетоводители
 • Опит със сливания и придобивания, за да могат да продадат бизнеса ви на правилните купувачи

Как да сключим сделката

Ако имате достатъчно късмет купувачите да се борят за бизнеса ви с електронна търговия, тогава може да успеете да се пазарите колко пари получавате предварително. Можете да очаквате да бъде сключено споразумение, при което получавате „стабилно“ плащане след първата година на търговия. Това ще зависи от представянето на бизнеса на същото ниво, както през 12-те месеца преди продажбата. След това може да получите друго плащане след 1 или 2 години, в зависимост от представянето.

Вашият брокер и/или адвокат ще могат ефективно да управляват това вместо вас, тъй като рискът е, че ако новите собственици не управляват добре бизнеса, те могат да ви струват окончателното плащане на печалба. Това са видовете капани, които може да пропуснете, ако тръгнете с първия „плавник“, който ви приближи.

Когато става въпрос за продажба, посегнете към експерт, който знае как да постигне най-добрите резултати за вас, и той ще ви изплати повече от себе си в дългосрочен план. 

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре