Какво е намерение за търсене и защо е от решаващо значение за SEO оптимизацията?

Какво е намерение за търсене и защо е от решаващо значение за SEO оптимизацията?

Не може да се отрече колко много се промени Google през последните няколко години. Докато Google прави малки актуализации на своите алгоритми всеки ден, има няколко големи „основни актуализации“ всяка година. Това са актуализациите, които наистина раздвижват класирането. Тъй като Google става по-интелигентен в разбирането на мисловния процес зад заявката на потребителя, целта на търсенето става все по-важна.

Какво е намерение за търсене в SEO оптимизацията, по данни от extreme-advertising.com ?

Ако мисията на Google е да организира информацията в света и да я направи универсално достъпна и полезна, тогава целта на търсенето е това, което определя какво се счита за полезно за всяка заявка. Тъй като Google става по-интелигентен и разбира повече намерението, той може също да разбере резултатите, които потребителят търси с търсенето си. Целта на търсенето не е фиксирана в камък и се променя, ако има промяна в начина, по който потребителите търсят. Например, преди Covid-19, когато потребител търси „маски“, вероятно ще види реклами в Google пазаруване или резултати от търсене на продукти като маски за Хелоуин. От началото на пандемията обаче това търсене е фокусирано предимно върху медицински маски за лице, тъй като Google се адаптира и разбира какво търси потребителят.

Какви са 4-те вида намерение за търсене?

Целта на търсенето може да бъде класифицирана в четири категории: информационна, навигационна, търговска и транзакционна.

Информационен

Много търсения в Google произтичат от потребител, който търси информация, като например „кой е министър-председателят на България?“ Често тези видове търсения ще имат кутия със знания или представен фрагмент, който отговаря на заявката, зададена от потребителя.

Важно е да се отбележи, че не всички търсения с информационно намерение са базирани на въпроси. Например, единствената ключова дума „ботокс“ също би имала информационно намерение за търсене, тъй като потребителите искат да получат информация за козметичните процедури с ботокс. Често медицински уебсайтове биха се класирали добре за този тип ключова дума.

Навигационен

Навигационното намерение е, когато потребителят знае точно какъв уебсайт иска да посети, като например когато търсите „Facebook“ или Instagram.“ При този тип търсене очаквате първият резултат да бъде страницата за вход във Facebook.

Търговски

Търговското намерение е донякъде подобно на намерението за транзакция, но тези търсения обикновено са по-високо във фунията на реализация. Може да се наложи да купят нещо, но все още проучват различни продукти/услуги. Това биха били ключови думи като „най-добрите телевизори 2023“ или „най-добрите компании за покриви в София“.

Транзакционен

Намерението за транзакционно търсене е, когато потребител прави заявка с намерение да закупи. Тези потребители вече са направили своето проучване и са готови да направят покупка. Примери за ключови думи за това намерение биха били „купете iPhone 13“ и „купете MacBook Pro“. Те често могат да бъдат объркани с ключови думи с търговско предназначение, но разликата е, че потребителят е готов да направи покупка.

Как да определите намерението на търсене

Има няколко начина за лесно определяне на намерението за търсене зад ключова дума. Инструменти като Semrush са вградили тази решителност в своя инструмент. Това филтриране се основава на алгоритъм за машинно обучение, който анализира фактори като функции на SERP, брандирани спрямо небрандирани ключови думи и използване на речник (като „цена“ за транзакция или „урок“ за информация), за да определи намерението.

Друг начин за идентифициране на намерението за търсене на ключова дума е чрез изследване на SERP. Какъв тип съдържание предпочита Google? Резултатите са до голяма степен публикации в блогове с дълга форма по конкретна тема или са обслужващи страници за местен бизнес?

Резултатите с информационни намерения обикновено имат графики на знанието, представени фрагменти, Wikipedia класиране на страници със съдържание.

За ключови думи с намерение за транзакция рекламите от Google пазаруване вероятно ще присъстват за ключови думи за електронна търговия. Органичните резултати до голяма степен ще бъдат продуктови страници.

Резултатите за ключови думи с търговско предназначение ще показват, че даден потребител иска да проучи марки/услуги. Вероятно има платени реклами за услугата, но органичните резултати ще бъдат за страниците на услугата.

Ключовите думи с намерение за навигация вероятно са по-лесни за идентифициране, тъй като най-добрите резултати ще бъдат начална страница на марка или страница за вход, тъй като потребителят вече знае каква компания търси.

Ключовите думи могат да имат повече от едно намерение за търсене, така че докато разглеждането на SERP може да помогне за идентифициране на потенциалното намерение, вероятно няма да е пълна картина на ключовата дума. SERP също се променят редовно и намеренията могат да се променят.

Защо е важно да имате предвид намерението; взехме тази точка от колегите от digitalextreme.net ?

Когато оптимизирате уебсайта си за SEO, е от решаващо значение да имате предвид намерението за търсене. Без да разбирате потребителя и какви типове съдържание се надяват да намерят с конкретна заявка, няма да можете да привлечете напълно вниманието му. Това ще доведе до това, че Google предпочита други уебсайтове, които отговарят на намерението на потребителя (не забравяйте, че мисията на Google е да организира информацията в света и да я направи универсално достъпна и полезна).

Чрез създаване на съдържание, което отговаря на намерението зад вашите целеви ключови думи, вие ще можете да поставите най-доброто от себе си с Google и да останете конкурентоспособни във вашата индустрия.

Как да оптимизирате уебсайта си за търсене

Първата стъпка във всяка начинание по SEO оптимизация трябва да бъде проучването на вашите целеви ключови думи. И така, имате списък с ключови думи, какво сега? Е, за да сте сигурни, че сте готови за успех, ще искате да идентифицирате вероятното намерение за търсене зад вашите ключови думи. Оттук нататък ще искате да проучите типовете съдържание, които се класират добре в SERPs. От тези страници какви компоненти на съдържанието можете да възпроизведете и подобрите? Какви видове тонове използват в писането си? Това може да ви помогне в играта ви със съдържание, независимо дали става дума за актуализиране на текущото ви съдържание или създаване на изцяло нова страница.

Оттук нататък ще искате да се уверите, че другите SEO компоненти на страницата са добре оптимизирани и съобразени с намерението. Актуализирайте заглавието на страницата и мета описанието. Тъй като потребителите ще виждат заглавието на вашата страница и мета описанието в SERPs, ще искате да се уверите, че то точно представя съдържанието и намерението на вашата уеб страница. Това ще гарантира, че когато потребител кликне на вашия сайт, той знае точно какво да очаква. Това ще ограничи степента на отпадане и ще помогне на Google да разбере, че вашата уеб страница предоставя стойност на потребителите. Също така ще искате да сте сигурни, че вашият H1 е оптимизиран и съобразен с ключовите думи, към които се надявате да насочите.

Какви са ползите от оптимизирането за цел на търсене?

Когато съдържанието е съобразено с намерението за търсене, вероятно ще видите подобрение в класирането, органичния трафик към страницата и, ако това е страница с намерение за транзакции, реализации. Има няколко фактора, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за SEO оптимизация, така че това не е единственият начин за класиране на вашето съдържание и не гарантира резултати. Това обаче подготвя вашия уебсайт за успех, ако са налице други фактори за SEO оптимизация – за повече – intournet.biz . Само когато разберете целта на търсенето, ще имате ясно разбиране за типовете съдържание, които ще се представят добре за желаните от вас ключови думи. Важно е да разберете намерението, преди да оптимизирате съдържанието си. Когато става въпрос за SEO оптимизация, SERPs са вашият най-добър приятел. Те могат да ви помогнат да разберете по-добре победителите и губещите, които Google е избрал за ключовите думи, по които се стремите да класирате. Това би трябвало да ви помогне да се ориентирате във вашето SEO пътуване.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре