Как да наемете UX дизайнер: Топ 5 съвета

Как да наемете UX дизайнер: Топ 5 съвета

Наемането на UX дизайнер е необходимо за различни проекти и нужди. UX професионалистите могат да работят върху концепцията на проекта или да прецизират съществуващия, като го направят по-интуитивен, ориентиран към потребителя и привлекателен. 

Тази статия обяснява как да наемете UI/UX дизайнер. Тя обхваща всички основи, отговаря на най-често срещаните въпроси и дава съвети и подсказки.

Кога имате нужда от UI/UX дизайнер? Отговаря днес, обширно, krasimirsimov.com .

Имате нужда от UI/UX дизайнер, за да направите вашия продукт да се отличава от конкуренцията. Прилага се за започване от нулата или за подобряване на съществуваща. Добрият дизайнер ще гарантира, че вашият продукт изглежда страхотно, отговаря на индустриалните стандарти и е лесен за използване. Те ще разберат нуждите на вашите потребители и ще създадат дизайн, който ги адресира по разумен начин.

Обичайно е дизайнът да се разглежда само от гледна точка на потребителския интерфейс. Да се ​​съсредоточи много върху външния вид, като остави настрана използваемостта. Но обикновено води до пускане на красив продукт, който хората няма да разберат как да използват.

Какво определя страхотния UX дизайн?

Ако кодът е ценен подарък, UX дизайнът е кутия, а UI дизайнът е хартия и панделка. Опаковката може да е красива и подаръкът може да е страхотен, но ако не знаете как да отворите кутията, ако отнема време, изисква инструменти или ви дразни – подаръкът може никога да не стигнете. 

Страхотният UX дизайн създава удовлетворяващо и ценно изживяване за потребителите. Той съчетава дизайн на потребителския интерфейс, проучване на потребителите и тестване на използваемостта. Добре проектираният продукт или услуга позволява на потребителите да навигират безпроблемно в приложението. Създавайки положително потребителско изживяване, вие повишавате удовлетвореността на клиентите, намалявате броя на оплакванията и увеличавате лоялността. 

Основни отговорности на UI/UX дизайнер

На първо място, UX дизайнерът е отговорен за това как потребителите взаимодействат със софтуера. Независимо дали става въпрос за уебсайт, приложение или настолна програма, този човек определя действията на потребителите за постигане на желаните резултати и се стреми да ги направи интуитивни.

UI дизайнерът прави резултатите от работата на UX дизайнера да изглеждат красиви. Те избират цветове, играят си с шрифтове и визуални елементи, за да направят продукта да изглежда страхотно и да отговаря на изискванията.

UI/UX дизайнерът е комбинация от двете. Списъкът с техните отговорности изглежда горе-долу така:

 • Сътрудничество с PM, BA и инженери за събиране на потребителски изисквания. 
 • Илюстриране на концепции за дизайн.
 • Създаване на графични елементи на потребителския интерфейс: менюта, раздели, уиджети и др.
 • Създаване на бутони за навигация и полета за търсене.
 • Доставяне на макети и прототипи на потребителския интерфейс, които представят външен вид и функционалност.
 • Създаване на уникални графични дизайни. 
 • Представяне на работата им пред вътрешни екипи и заинтересовани страни.
 • Идентифициране и разрешаване на UX проблеми.
 • Направа на подобрения въз основа на отзивите на потребителите. 

Набор от умения на UI/UX дизайнер

Портфолиото на UI/UX дизайнерите често съчетава както UI, така и UX случаи. То предоставя софтуерни визуализации и примери за анализа и мисленето зад решенията. Някои дизайнери имат по-добри UI умения, докато други са по-добри в UX. Когато търсите UI/UX дизайнер, обърнете повече внимание на уменията, от които се нуждаете вашата компания и вашия продукт. 

Технически умения

 • Разбиране на Agile и управление на проекти като цяло.
 • Възможност за провеждане на интервюта и анкети и съставяне на доклади.
 • Изпълнение на тестове за използваемост.
 • Прототипиране, схематична рамка и създаване на макети.
 • Отлично познаване на инструменти за проектиране и свързан софтуер като Sketch, Figma, Photoshop и др.

Меки умения

 • Способност за работа както в група, така и самостоятелно
 • Изключителни вербални и писмени комуникационни способности
 • Многозадачност
 • Управление на времето

Грешки, които трябва да избягвате, когато наемате UX дизайнер

Процесът на наемане може да е труден дори за опитни специалисти по подбор на персонал. Как да наемем дизайнер с по-малко рискове? Избягвайте тези често срещани и скъпи грешки.

Наемане на оркестър с един човек

Един човек може да е добър в много неща, но не може да бъде добър във всичко. Изберете специалист, който има голям опит в най-важната за вас област, отколкото някой, който прави много неща на умерено ниво.

Без дефиниране на списък със задължителни умения

Обмислете жизненоважните, желаните и незадължителните умения. Ще ви помогне да определите приоритетите си и да изберете дизайнер, който отговаря на вашите очаквания.

Не отделя достатъчно време за тестова задача

Кандидатът може да бъде затрупан с тестови задачи за няколко компании или проекти. Те могат също така да комбинират търсенето на работа с работата на настоящата си позиция. Винаги е по-добре да отделите достатъчно време и да работите добре обмислено.

Подценяване на конкуренцията 

Сега е времето, когато пазарите са жестока конкуренция. Направете проучване и предложете конкурентни предимства и компенсации. 

Въпроси, които да зададете на UX дизайнер по време на интервюто

За да интервюирате UX дизайнери, изгответе списък, който да ви помогне да определите техните лични качества, умения, опит и отношение. Използвайте следните примери за вдъхновение.

Общи въпроси

 • Как поддържате уменията си актуални?
 • Как оставате в крак с тенденциите в дизайна?
 • Предпочитате индивидуална или екипна работа?
 • Как се справяте със стреса, свързан с работата?
 • Какви качества смятате, че ви правят добър UX дизайнер?
 • Кои са някои от вашите слабости/място за подобрение като UX дизайнер?
 • Кое беше най-значимото ви професионално постижение/предизвикателство?
 • Какво ви хареса най-много в предишната ви компания/позиция/проект?

Технически въпроси

 • Разгледайте един от нашите продукти. Как бихте подобрили UX?
 • Какви техники използвате, за да решите кои функции да добавите?
 • Как валидирате/провеждате тестове за използваемост?
 • Преведете ме през разрешаването на проблема с дизайна.
 • Какви аналитични инструменти и данни обикновено използвате, за да оцените вашите проекти?
 • Как определяте успеха след пускането на продукта?

Лични въпроси 

 • Какво ви накара да кандидатствате за тази позиция/компания/проект?
 • Къде се виждате професионално в близко бъдеще/пет години?
 • С кой от вашите проекти се гордеете най-много?
 • Какво/кой те вдъхновява?
 • Как се справяте с отрицателната обратна връзка?
 • Какво ви помага да се адаптирате към нова работна среда?

Опции за наемане: Вътрешни срещу фрилансери срещу аутсорсинг

Как да наемете UI/UX дизайнер, според вашите специфични нужди? Има три основни варианта: вътрешен специалист, на свободна практика или специален специалист от агенция или аутсорсинг компания. 

Вътрешни

Основният плюс на наемането на вътрешен дизайнер е, че той ще се адаптира към вашата фирмена култура, ще развие необходимите умения, ще работи според вашата политика и вие ще имате контрол върху процеса на проектиране. Но вие се грижите за трудовите разпоредби, изплащането на заплата и обезщетения, покриването на отпуски по болест и справянето с данъците. 

Освен това трябва да осигурите постоянна работа на дизайнер. Процесът на наемане обикновено отнема време, така че не е опция, ако имате спешна задача.

На свободна практика

Фрилансерите изпълняват задачи за вашата компания като изпълнители. Може да е краткосрочно или дългосрочно сътрудничество, или можете да пресичате пътища от време на време. При този сценарий вие сте свободни от проблеми, свързани със заетостта. Можете също така да избирате от много профили в платформи за свободна практика. Удобно е, когато имате нужда от някой възможно най-скоро.

Но наистина страхотните професионалисти рядко са налични възможно най-скоро, тъй като те са в огромно търсене. Понякога наемането се превръща в залагане. 

Аутсорсинг

Този подход означава, че наемате UI/UX дизайнер от агенция и си сътрудничите на договорна основа. Дизайнерът работи като вътрешен специалист, но вие не носите отговорност за плащане на данъци и обезщетения за работа. 

Можете сами да управлявате дизайнерите или да делегирате тези отговорности на вашия аутсорсинг партньор. Агенцията може да разшири екипа ви, когато проектът го изисква.

Ако наемете специализирани дизайнери от реномирана агенция, можете да сте сигурни, че са компетентни. Дизайнерите на агенции обикновено имат богат опит в различни проекти и следват последните тенденции. 

Заключение

Едно успешно мобилно или уеб решение не може да съществува без атрактивен и удобен за потребителя интерфейс. Опитен и отдаден UI/UX дизайнер съчетава изключителен естетически вкус с компетентност в техническите инструменти, стратегическо мислене и изследователски умения.

Сега, след като знаете как да наемете дизайнер, можете да изберете опцията, която ви подхожда. Наемането от агенция или технологична компания е най-доброто за повечето бизнес задачи. Специализираният дизайнер е професионалист и надежден, а агенция може да се погрижи за управлението и разширяването на екипа.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре