3 проверени причини да приемате повече витамин В

витамин B

Един продукт, носещ името „В комплекс“ включва цели 8 (осем) разтворими във вода витамини. Всеки един от тях е от важно значение за различни аспекти от тялото ни.

Метаболитни процеси в тялото протичат постоянно. Повечето от тях обаче няма как да се задвижат самостоятелно от организма и помощта идва от Витамин В. Той трябва да се приема редовно с храната, за да може да подейства адекватно.

Продължителната обработка на храни и прекомерната консумация на алкохол и прекаленото тютюнопушене могат да унищожат, или пък да намалят съдържанието на витамини от групата В.

Важно е да се знае кога наистина имаме недостиг на определена част от В комплекса, защото някои от витамините там биха могли да бъдат токсични при неправилен прием и да предизвикват недостиг на други микроелементи.

За да си спестите много главоболия (буквални и преносни), винаги е добре да се консултирате със специалист.

1. Победете стреса

Стресът и неправилното хранене са причини за разбиване на много ежедневия. Недостигът на витамини от група В е главният виновник да се проявят симптомите на хронични стрес и умора. Неспокойствие, което сякаш постоянно живее под кожата ни и само чака удобен момент, в който да ни нападне.

Депресията също рано или късно ще се прояви, ако не се грижим за редовен и достатъчен прием на витамин В. Разбира се, стрес се получава и от липса на качествен и продължителен сън, а сънят често липсва заради липсата на същия този витамин.

2. Имайте здрава ДНК

Тук става дума конкретно за Витамин В12, който се среща по-често под името кобаламин. Той има няколко важни функции, но една привлича по-сериозно нашето внимание.

Той участва в образуването на здрави ДНК-връзки. Витамин В12 работи успешно, за да се осъществява поддържане на нервната ни система. От там идва и косвеното снижаване на стреса.

Ще намерите този витамин в животинските продукти и обогатените храни. Хората, които обичайно се хранят с ограничен брой храни, или са вегани/вегетарианци, имат нужда да следят нивата на В12 в своето тяло.

3. Повече хемоглобин – повече кислород в кръвта

Витамин В6, познат още като пиридоксин, е виновен за образуването на повече хемоглобин в организма. След това, благодарение на този хемоглобин, повече кислород навлиза в кръвта и така можем да се похвалим с по-високи спортни постижения, по-висок и остър фокус, усвояване на веществата и т.н.

За да постигнете тези неща посредством храната, доверете се на ястия като:

  • фасул;
  • пилешко месо;
  • картофи;
  • риба;
  • ядки;
  • бобови храни;
  • зърнени храни.
Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре