5 правила за избор на правилния шрифт за вашето лого

5 правила за избор на правилния шрифт за вашето лого

Тази статия описва топ 5 правила за избор на правилния шрифт за дизайна на вашето лого. Това е от съществено значение, тъй като типографията може да направи или развали вашето лого и затова трябва да й се обърне вниманието, което заслужава.

Когато става въпрос за шрифтове и типография в едно лого, трябва да сте много внимателни с избора си. Това е критичен етап от процеса на проектиране и изисква доста усилия от страна както на графичните дизайнери, така и на собствениците на бизнес. По принцип шрифтът, както и първоначалният шрифт, който избирате за дизайн на идентичността на марката, ще играят важна роля за спечелването на вниманието на потребителя.

Цветовете, типографията и шрифтовете са няколко дизайнерски елемента, които могат да направят или развалят цялостния дизайн на логото. Ако шрифтът не допълва цветовата схема, структурата или не представя ценностите на компанията, това може да е объркващо за публиката. Те може да не са в състояние да разберат какво представлява марката и със сигурност няма да бъдат запленени и развълнувани от нея.

За да сте сигурни, че в крайна сметка ще изберете правилната двойка шрифтове за вашето лого, ето няколко правила, които трябва да имате предвид.

1. Знайте значението на различните шрифтове

Както при цветовете, шрифтовете също имат значение, свързано с тях, и могат да предизвикат определени чувства и емоционални реакции у хората. Преди да изберете шрифт и шрифт, важно е да разберете какво искате да мисли и чувства аудиторията ви, когато види вашето лого.

Например Sans Serif има модерен и футуристичен външен вид, поради което често се използва в няколко лога в индустрии като транспорт, електроника и технологии. Той предава посланието за стабилност, сила и прогрес. Panasonic, Toyota и Microsoft са само някои от примерите за големи марки, които са избрали стилове на шрифт Sans Serif в дизайна на своята идентичност на марката.

Когато аудиторията срещне този шрифт в лого, тя не само разбира какво може да предложи бизнесът, но и се чувства позитивно относно инвестирането в неговите продукти или услуги.

2. Трябва да е подходящо

Казано по-просто, избраният от вас шрифт трябва да е подходящ за марката и да отразява нейното послание и ценности. Така че мислете за това по този начин. Ако вашият бизнес е в сферата на финансите или медицината, странен, декоративен или екстравагантен шрифт може да не е правилният начин и в крайна сметка може да разсейва потребителите. Традиционен и надежден шрифт Serif най-вероятно би подхождал на лого на компания в такава област. Това е доста ясен пример, но други индустрии ще изискват от вас да направите проучване и да анализирате конкурентни марки, за да идентифицирате най-добрия шрифт за използване.

Това не означава, че трябва да избягвате да експериментирате или да използвате необичайни шрифтове в логото си. Просто трябва да сте внимателни при избора на такъв, който може да бъде свързан с вашата марка в дългосрочен план и няма да остави потенциалните клиенти объркани или невпечатлени.

Например, ако управлявате ресторант или развлекателна компания, като Chick Fil-A или Walt Disney Corporation, можете да направите шрифта в логото си забавен и младежки.

3. Бъдете възможно най-прости

Когато избирате шрифт, искате публиката да може да го прочете лесно и да е ясно какво казва. Тъй като в шрифтовете се случва твърде много, съобщението ви може да се загуби. Помислете за това по този начин. Персонализираният или уникален шрифт работи много добре за брандиране, но ключът е да не се увличате.

Вземете примера на Coca-Cola или IBM. Докато думата на компанията за напитки има течащ скрипт, уникален за марката, IBM е избрала опростен, плътен шрифт. Тъй като и двете лога задържат вниманието само върху шрифта и шрифта, дизайнерите трябваше да се уверят, че оказват въздействие, без да объркват публиката или да загубят посланието на марката.

4. Комбинирайте или сдвоете шрифтове

Можете да използвате два различни шрифта във вашето лого и да ги комбинирате ефективно. Въпреки това, не отивайте към повече от това, тъй като това може да направи дизайна на идентичността на вашата марка да изглежда разрушителен. Ако вашият символ има само името на бизнеса и няма слоган или мото, можете да се придържате към основния си шрифт.

В случай, че има такъв, можете да изберете сдвояване на шрифтове и шрифтове като Serif с Sans Serif или Slab Serif. Може да е ефективна комбинация от модерно и традиционно и да добави към привлекателността на дизайна на логото. Преди да изхвърли емблематичния си слоган от логото, KFC го представи в удобен дисплейен шрифт заедно с буквите на компанията в шрифт Serif.

5. Проверете за мащабируемост

Шрифтът на логото трябва да бъде мащабируем, така че да е четлив навсякъде, където се показва. Ако шрифтът няма същото въздействие върху печатни и цифрови платформи или стоки като дрехи, чанти и канцеларски материали, това ще доведе до предизвикателства при брандирането.

За да избегнете подобна ситуация, при която аудиторията ви не може да различи вашето лого на екран или в списание, трябва да проверите дали шрифтът е мащабируем или не. Въпреки че шрифтовете Serif и Sans Serif може да работят добре на различни среди, някои скриптове и стилове на серифни плочи може да загубят привлекателността си на извити повърхности или в претоварени пространства.

Заключение: Изборът на правилния шрифт за дизайна на вашето лого

Изборът на шрифт, според https://www.baxhour.com, може да изисква много мислене и усилия, но ако имате предвид тези правила, може да направите правилния избор. Следвайки ги, можете да избегнете често срещани грешки и да създадете лого, което е вечно и незабавно хваща окото.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре