Хлорофил

Молекула на хлорофила

Още от училище знаем, че хлорофила отговаря за зеления цвят на растенията. Хлорофилът абсорбира енергия от слънцето и улеснява фотосинтезата при растенията. Неговата уникална способност да превръща енергията от слънцето чрез фотосинтеза се използва за създаването на въглехидрати от водата и въглеродния двуокис.

Никой не се съмнява в ползите за здравето от зелените растения, които имат в себе си висока концентрация на хлорофил. Хлорофилът има близко сходство с човешките червени кръвни клетки – хематин. Ето малко повече факти за биологичната връзка между хлорофила и хема.

Хлорофилът и Хема

Молекулите на хлорофила имат сходство с човешката кръв. Единствената разлика е, че централния атом в хема е желязо, а при хлорофила е магнезий.

Още през 1926г при изследвания на Чарлз Шнабъл, който е изследвал житни треви и възможната връзка между компонентите феофитин при хлорофила и хемоглобина при човека. По-нататъшните изследвания потвърждават това откритие. Всички резултати са довели до  убедителното заключение: хлорофилът действа като физиологичен стимулант на червените кръвни клетки в костния мозък.

През 1936 г., когато д-р Артър Патек съобщава  резултатите от проучване, направено с петнадесет пациенти, които са били диагностицирани от анемия. Те бяха помолени да приемат различни количества зелени храни заедно с желязо. Нивото на хемоглобина в кръвта и на броя на червените кръвни клетки се увеличило повече при тези, които приемали зелени храни. Следователно, въз основа на тези неопровержими доклади, структурата  на хлорофила е подобна химическа структура на червените кръвни клетки.

Зеленото на хлорофила
Чудели ли сте се защо хлорофилът е зелен, а не червен или оранжев.  Магнезият, който е централната молекула на хлорофила съдържа специален пръстеновидна формация, която улавя другите дължини на светлинната вълна, но зеленота не. Така зелената част от светлината се отразява обратно към нашите очи. Магнезият осигурява голям алкализиращ ефект върху тялото и така нашият организъм успява да си доставя кислород, който е от важно значение за телесните ни тъкани и клетки.

Промени в химическата структура на хлорофила

Когато зелените растения се сварят магнезият се премахва от центъра на молекулите и се заменя с водороден атом, което обагря зеленчуците в маслинено-зелена окраска. Например при броколи, варени 20 минути две трети от хлорофилното съдържание изчезва. Най-добре е зелените растения да се ядат в сурово състояние, за да получим пълните ползи за здравето, според мнение на експертите от kolastra.eu.

Предимства на хлорофила

Има няколко причини, поради зелените храни се считат като важни за кръвотворенето. Ето някои ползи от тях:

Хлорофилът помага при стомашно-чревни проблеми
Рафинирането на храната, ниското съдържание на фибри и мазнините допринасят за сериозни заболявания с начало в дебелото черво.Стомашните проблеми се повлияват най-добре с подобряване на храносмилането и асимилацията на храната. Зелените зеленчуци с високо съдържание на хлорофил помагат за доброто здраве на дебелото черво.

Хлорофилът насърчава образуването на хемоглобин и червени кръвни клетки.


Хемоглобинът е желязо-съдържащи вещество, което осигурява на червените кръвни клетки червеният им пигмент и транспортира кислород до тъканите на тялото. Нашата кръв е съставена в 75 % от количеството си от хемоглобин.  Ако централният атом на кръвта е желязо, как хлорофилът спомага за образуването на червени кръвни клетки? ––Тъй като ние усвояваме зелени храни,  магнезият помага при възстановяване и попълване на червените кръвни клетки, които са отговорни за повишаване на енергията ни.

Хлорофилът помага при  лош дъх.
Лошият дъх е причинен от бактерии, които се намират в устата на човек и изхвърлят отпадъчни продукти, които са обикновено лежат в основата на проблемите с лошия дъх от устата. С двойното си  действие  хлорофила действа като дезодорант, който елиминира лошата  миризма и намалява силната  миризмата на урината, инфектирани рани и изпражненията.

За това е от изключителна важност ежедневно да включваме в менюто си зелени растения, за да може организма ни да бъде в едно балансирано и добро енергийно състояние.

Синьозелените микро-водорасли АФА са един отличен източник на хлорофил. Това се дължи на лесната им усвояемост, поради отсъствието на целулозна  клетъчна стена, която е налична при растителните клетки и която възпрепятства усвояването на хлорофила от растенията.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре