Какво трябва да знаем за тестовете за бременност

Тест за бременност

Тестовете за бременност са инструмент, който може с много голяма точност да потвърди или отхвърли възможността за евентуална бременност. Според специалисти, съществува малка вероятност за неточност, която се изчислява на около 1% или дори по-малко.

Ако се случи да видите положителен резултат на закупен от аптеката тест, трябва да се свържете с личен лекар и да поискате потвърждение чрез преглед и кръвен тест, който е дори още по-сигурен.

Кога е подходящ момент да си направим тест за бременност

Тъй като всеки вид тест за бременност има различна чувствителност, може да съществува и известно разминаване в сроковете, които различните производители задават на опаковката.

Счита се, че най-чувствителните тестове могат да доловят бременност приблизително около осмия ден, но повечето марки се смятат за точни след като са преминали поне 3 седмици след последния необезопасен сексуален контакт.

В идеалния случай, тестът се прави ден след като сте пропуснали цикъл, което дава на практика почти сто процентова точност на всеки тест, без значение от марката и производителя.

Тест за бременност

Как се прави тест за бременност

Според типа на теста и производителя, съществуват различни начини да се тествате за евентуална бременност. Общото между тестовете е, че всички те работят с урина, но от една марка до друга, инструкциите, които трябва да следвате могат да са доста различни. Ето и трите най-популярни начина за тестване:

  • При най-често срещаните видове в аптечната урината се поставя в малка чашка (например от еднократните пластмасови чашки) и след това вътре се потапя тестова пръчица. Прочетете упътването за да знаете как да различите положителен и отрицателен резултат;
  • По-рядък вариант, но също възможен е да се изпишкате в малка чашка и след това да добавите известно количество от лакмусната течност. Според цвета ще разберете и дали сте бременни или не;
  • Един от класическите варианти е да поставете тестовата пръчка под потока от урина докато сте над тоалетната чиния. Обикновено се изчаква няколко минути и резултатът се вижда ясно.

Независимо кой от вариантите сте предпочели, винаги е добре да се направят и кръвни изследвания ако сте дали положителен резултат за бременност. Потвърденият от лекар резултат и проследяването на бременността са изключително важни за да дадете живот на здраво и силно бебе.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре