Гранитогрес – изключително дълъг живот и устойчивост

Гранитогрес

Известен за света едва от края на 80-те години, гранитогрес е тип подова настилка, която се отличава с изключително голяма продължителност на живота и завидна издръжливост.

Начинът, по който се изработва е такъв, че на практика не му позволява да старее. Ето защо той често с описва като на практика вечен материал. Интересното е, че дори и в редките случаи, в които той става негоден за употреба, това обикновено се дължи на странични фактори.

Стареене на гранитогрес

Има обстоятелства, които създават усещане за стареене на гранитогреса, но в много от тези случаи проблемът всъщност изобщо не е в него. Едно такова обстоятелство е наличието на износени и остарели фуги в помещението.

Това създава усещането, че гранитогресът е за смяна и вече е износен, но всъщност е нужно единствено фугите да бъдат подменени. Това става като се изстържат старите и се нанесе нова смес. С нови и добре направени фуги този проблем ще бъде напълно решен.

Това важи за всички стаи, но най-вече за банята. Там постоянното въздействие на водата и редовното чистене, което често се прави и с доста агресивни препарати, скъсява живота на фугите.

Колко дълго издържа гранитогреса

Из различни медии и дори от “майстори” се тиражират нелепи твърдения, че поставен веднъж, гранитогресът има живот около 20 години. Това са пълни измишльотини, които нямат нищо общо с реалността.

Сам по себе си, обаче, гранитогресът не старее. Една плочка би изглеждала и след 100 години сама по себе си точно толкова добре, колкото и в деня, в който сте я поставели, независимо колко е търкана, четкана и колко е стъпвано върху нея.

Както вече казахме, допълнителни фактори като например слягането на сградите, както и износването на фугите, създават внушение, че трябва да търсим проблема в самите плочки за баня.

Има ли разлики в здравината и издръжливостта между гранитогрес и фаянс

В търговската мрежа се предлагат 1-ви, 2-ри и 3-ти клас гранитогрес, като съответно първи и втори се отличават с повече издръжливост от трети. Има и други разлики, като например това каква е повърхността.

Обикновено, матираният тип повърхност (вижте в Praktis.bg) е по-издръжлива и здрава, докато гланцираните плочки са по-податливи на издраскване и други подобни повърхностни наранявания.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре