Как да наемете копирайтър на свободна практика и да получите най-доброто за парите си

Как да наемете копирайтър на свободна практика и да получите най-доброто за парите си

Намерете подходящия копирайтър за вашия маркетингов проект

Добрият копирайтинг може да направи или провали маркетингова кампания. Изберете своя копирайтър с пълно разбиране на вашите нужди и очаквания.

Ако сте решили да работите с копирайтър на свободна практика, а не с фирма за дигитален маркетинг или рекламна агенция, ще искате да сте сигурни, че сте наели правилния човек за работата. Ето някои насоки, които трябва да имате предвид, когато наемате копирайтъри на свободна практика:

Определете вашите нужди от текстове

Преди дори да започнете да търсите копирайтъри под наем, трябва да имате ясна представа за това от какво се нуждаете. Ще искате да създадете подробно описание, което определя параметрите на вашия проект и вашите очаквания.

Когато започнете да интервюирате копирайтъри на свободна практика, за да изберете един за вашата работа, очаквайте, че те ще ви задават въпроси, които ще им помогнат да дефинират проекта, да определят нивото му на сложност и да определят количеството необходима работа, за да могат да ви дадат точна оферта.

Как да намерите правилния специалист по писане

Както в много професии, копирайтърите на свободна практика често имат специалности. Някои са отлични в писането на уебсайтове и рекламни брошури, докато други са експерти в писането на съобщения за пресата или търговски писма .

Също така някои копирайтъри може да имат специализиран опит в писането за определени индустрии или тип бизнес, като например производствена компания срещу доставчик на услуги.

Друго съображение трябва да бъде нивото на умения, необходимо за изпълнение на работата ви. Ветеран професионалист в писането на текстове с опит в маркетинга и доказан опит в типа писане, от който се нуждаете, ще донесе повече стойност на проекта, но също така ще струва повече.

Повечето копирайтъри на свободна практика ще се радват да ви покажат примери за тяхната работа. Много автори дори публикуват своето портфолио направо онлайн на своите уебсайтове.

Разгледайте работата на писателите, които обмисляте, и изберете някой със стил на писане, който отговаря на вашите нужди. Също така проверете качеството на работата. Професионално ли е? Изглеждат ли клиентите уважавани фирми?

Ако не виждате мостри, които са подобни на това, което имате предвид, можете да помолите копирайтъра да предостави допълнителни неща. Повечето копирайтъри публикуват само малък процент от работата, която са свършили в портфолиото си, така че не се колебайте да поискате да видите повече.

Поискайте референции

Много копирайтъри на свободна практика могат да ви предоставят препоръки от клиенти относно качеството на тяхната работа. Някои публикуват отзивите си направо на собствения си уебсайт. Ако не виждате нищо публикувано, не се колебайте да поискате списък с препратки, за да се обадите сами.

Помислете за личността

Създаването на копие за проект може да бъде интензивен процес и може да отнеме от няколко дни до няколко месеца. През това време вие ​​и вашият производствен екип вероятно ще имате многобройни поводи да взаимодействате с вашия копирайтър на свободна практика. Не бихте ли предпочели да работите с някого, когото харесвате? Това ще направи изживяването по-скоро приятно, отколкото стресиращо.

Опитайте се да добиете представа за личността на копирайтъра, когато обмисляте работата с него. Някой, който е представителен, чувствителен към вашите нужди и добър слушател, ще бъде най-подходящият. И ако вашият копирайтър на свободна практика има чувство за хумор, това е чудесен допълнителен бонус, който може да направи работата по вашия проект забавна!

Мислете дългосрочно

Вашият проект еднократен ли е? Или планирате да имате допълнителни маркетингови проекти, за които ще имате нужда от текстове в бъдеще?

В идеалния случай, ако можете да намерите копирайтър на свободна практика под наем, някой, с когото щракате с пръсти, ще искате да се върнете при него за всичките си копирайтърски нужди. След първия проект няма да ви се налага да отделяте време, за да го запознаете с бизнеса си. Освен това той може да ви помогне да развиете последователен ритъм и стил във вашите текстове, което помага за изграждането на марката на вашата компания.

Задайте своя бюджет

Определете колко можете да похарчите. Имайте предвид диапазона на това, което сте готови да платите, но имайте предвид, че с копирайтинг, както и с повечето творчески услуги, често получавате това, за което плащате.

Разбира се, наемането на копирайтър на свободна практика ще бъде по-скъпо, отколкото да вършите работата сами, но ползата трябва да бъде по-добро, по-ефективно копие, да не говорим за времето, което сте освободили, за да работите върху други аспекти на вашия бизнес.

Добрият копирайтър няма да ви струва пари; ттой ще ви спечели пари, като създаде текстове, които предоставя резултатите, които търсите!

Поискайте оферта

Преди да започнете своя писмен проект, ще искате да знаете предварително в какво се захващате. Някои копирайтъри на свободна практика ще цитират почасова ставка. Повечето обаче ще ви дадат оферта за проект, като вземат предвид не само часовете, необходими за извършване на работата, но и сложността на работата.

Уверете се, че сте получили офертата в писмена форма и ясна дефиниция какво включва офертата. Една препъваща точка често е пренаписването. Попитайте копирайтъра как се справя с ревизиите. Има ли ограничение за това колко кръга можете да изминете, преди да ви се поиска допълнителна такса?

Имайте предвид, че ако параметрите на проекта се променят или обхватът на проекта се увеличи, вашият копирайтър вероятно ще ви информира, че ще трябва да таксува повече от първоначалната оферта.

И накрая, не забравяйте да обсъдите времето за изпълнение. Ако имате краен срок, посочете го предварително. Спешните неща често изискват допълнителна такса, особено ако копирайтърът трябва да работи нощем, през уикендите или празниците, за да спази вашата времева рамка.

Попитайте за процеса

Всеки копирайтър има свой собствен метод за ускоряване на проект и достигане до финалната линия. Ще искате да изберете някой, който работи по начин, който харесвате.

Някои писатели започват процеса, като изискват от клиентите си да попълнят дълъг въпросник, който ще им предостави информация за вашата компания и вашите цели за конкретния проект. Проблемът с тази техника е, че много клиенти, които наемат копирайтър, не обичат да пишат. Така че ако ги помолите да напишат отговори на въпроси като за за есе, може да спре целия процес.

Алтернатива на въпросника е интервю по телефона или лично. Вашият копирайтър трябва да задава много въпроси. Той не чете мисли и със сигурност не знае толкова много за вашата индустрия и бизнес, колкото вие. Така че дайте смислени отговори, за да му помогнете да разбере вашата гледна точка.

Някои автори също ще поискат да видят всички предишни маркетингови материали за вашата компания, за да се запознаят с вашия стил и марка. Колкото повече знаят, толкова по-добра ще бъде първата чернова на текстовете. Що се отнася до ревизиите, дайте ясна, конкретна обратна връзка, за да продължите процеса напред към успешно завършване.

Изяснете стила на текста, от който се нуждаете

Обмислете аудиторията си. Кой в крайна сметка ще чете текста? Неспециалист ли е или някой с високо ниво на опит? Какви медии използвате?

Например текстът на уебсайт обикновено е написан с приятелски, разговорен тон, докато техническите ръководства използват по-сложен език, който предполага, че читателят вече има солидна база от знания по темата.

Обяснете вашите цели

Какво искате в крайна сметка да направят потенциалните клиенти, след като прочетат вашето копие? Искате ли те просто да разберат по-добре вашия продукт или искате да кликнат върху бутона „Купете сега“? Не забравяйте да обсъдите маркетинговата си стратегия с вашия копирайтър на свободна практика.

Дайте на своя писател творческа свобода

Предоставянето на вашия копирайтър на свободна практика на информацията, от която се нуждае, за да върши работата ви правилно, е наложително. Но не прекалявайте.

Ако прекалите с управляване на проекта, ще задушите креативността на писателя. Дайте й творческата свобода да прави това, което умее най-добре – да създаде невероятно копие.

Представете вашия копирайтър на вашия дизайнер

Най-ефективните маркетингови материали са тези, в които дизайнът и копието се допълват взаимно. Различните елементи трябва да работят заедно, за да предадат едно и също послание и да подкрепят целите на вашето брандиране.

Не изолирайте доставчиците си. Вашият копирайтър и вашият дизайнер трябва да са готови да си сътрудничат, ако е необходимо, за да създадат най-добрата си комбинирана работа.

Задайте краен срок

Установете груб график за вашия проект. Разделете сложните задачи на части или фази, всяка със собствен краен срок. Тези сравнителни показатели ще ви помогнат да следите проекта и да гарантирате, че той напредва по желания от вас начин.

Ако крайният срок, който сте задали, е абсолютно не гъвкав по някаква причина, не забравяйте да съобщите това на копирайтъра предварително. Имайте предвид, че много копирайтъри на свободна практика ще таксуват допълнително за спешна работа.

Поискайте схема

Ако вашият проект е дълъг или сложен, помолете копирайтъра да ви представи схема или да сподели с вас своя подход. По този начин можете да сте сигурни, че писателят е на прав път и да предотвратите допускането на големи грешки.

Осигурете добра обратна връзка

Очаквайте, че първата чернова на копие, която получите, няма да бъде 100% перфектна. Копирайтърите не са четци на мисли. Винаги ще има даване и вземане между писателя и клиента. Ако сте избрали правилния човек и сте дефинирали ясно проекта, ревизиите ще бъдат относително незначителни.

Разгледайте първата чернова на писателя и обяснете кои области харесвате и кои според вас се нуждаят от още работа. Не е достатъчно да кажете: „Не ми харесва. Опитай пак.“ Бъдете конкретни.

Добрите копирайтъри знаят как да държат егото си настрана от процеса и трябва да приемат вашите предложения като градивна критика, целяща да направи крайния продукт възможно най-добрия.

Уважавайте опита на писателя

Професионалните копирайтъри от Текстовете КОМ например, наистина си знаят нещата. Имат разбиране за маркетинг и бизнес. Те са видели от първа ръка какво работи. И те могат да вземат сложни теми и да ги представят по интересен, въздействащ начин.

Получете максимума за парите си, като се вслушвате в техните предложения, получавате приноса им и внимателно обмисляте идеите им.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре