Хирургично лечение на гранулом – какво и кога

лечение на гранулом

Ако усетите болка или подуване на зъб, който е лекуван ендодонтски, трябва да потърсите помощта на зъболекар. В този случай специалистът ще направи рентгенови снимки на тази област (на зъбите и околната кост), както и клиничен преглед, за да реши дали да се направи апикоектомия или казано с други думи – да се предприеме хирургично лечение на гранулом.

Защо се стига до лечение на гранулом

Дори и когато сте попаднали на най-добрия възможен зъболекар, кореновите канали са една много сложна област за лечение, третиране и прочистваме. Това важи най-вече са областта около върха на корена, която е изключително трудно достъпна.

Остатъци от лекуваната преди това инфекция понякога остават в тесните канали, дори и след продължително ендодонтско лечение. Това може да доведе до повторно заразяване на околната тъкан и по-късна нужда от хирургично лечение, известно като апикоектомия.

Какво представлява апиектомията и кога е нужна

Апиектомията представлява малка операция, при която върхът на корена се отстранява оперативно, тъй като тази негова част е недостъпна по някаква причина през зъбните канали.

Напоследък това се превръща във все по-често срещана процедура, тъй като позволява запазването на зъбите на пациентите, които не могат да бъдат излекувани с ендодонтска терапия и които обикновено трябва да бъдат отстранени.

Счита се за дребна хирургична процедура и отнема не повече от 30 до 60 минути, в зависимост от областта на зъба. Процедурите на предните зъби обикновено са по-къси и лесни, докато тези на долните кътници са най-дълги заради по-трудната достъпност.

При тази процедура зъболекарят премахва заедно с върха на корена и възпалената и заразена околна тъкан, след което запечатва горната част на корена чрез стандартното запълване на каналите.

Каква е алтернативата

В подобна ситуация, най-често алтернативата на апикоектомията е отстраняване на зъба. В миналото се е практикувало точно това, ето защо при по-сериозни инфекции хората често са губели зъби.

В наши дни, благодарение на тази дребна хирургична интервенция хората запазват зъби, които иначе биха били обречени. Медицината е напреднала много, а с нея и стоматологията, ето защо това е един начин да запазим колкото се може повече от нашите собствени зъби през годините.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре