Птиците вече не нападат овошките в задния двор

Комплект против кълвачи

С жена ми дълго време си мечтаехме да притежаваме широко пространство, където да си засадим собствени овощни дръвчета, да се грижим за тях, да ги гледаме как бавно израстват и да се наслаждаваме на техните плодове и сянка. Преди години започнахме да сбъдваме тази своя мечта, когато си купихме къща, и едно от първите неща, които свършихме след преместването, беше да засадим любимите си дръвчета – кайсия, череша, ябълка и круша. Макар и трудно, успяхме да закрепим овошките и вече са достатъчно големи, за да ни радват с вкусни плодове и плътна сянка.

Ние, обаче, не сме единствените, наслаждаващи се на прекрасните дръвчета. Те са също толкова любими и на всякакви птици, най-вече кълвачи. По принцип нямаме нищо против тях, но, за съжаление, набезите им увреждат сериозно овошките – техните плодове, листа и дървесна кора. Беше време да вземем някакви мерки, като в никакъв случай не искахме да нараняваме птичките. Проучихме възможностите и установихме, че най-подходящото решение в случая е да си вземем комплект с плашило и холограмна лента против кълвачи и други птици. Съседите ни вече имаха такъв и бяха много доволни.

Плашилото наистина върши страхотна работа. Представлява голямо надуваемо око, което държи птиците далеч от овощните дръвчета. Оставих го да виси от един стабилен клон, като го закрепих допълнително с още един прът и въженце. Ефектът му е наистина страхотен и, откакто го сложих, не съм видял нието един кълвач по дърветата, нито пък други птици. От време на време му сменям местоположението, за да не свикнат с присъствието му и да не го възприемат като нещо нормално.

Холограмната лента чудесно допълва действието на плашилото, като прогонва птиците в още по-голям радиус. Освен това, с нея се постига този чудесен резултат, без да се използват никакви отровни химикали или вредни за природата вещества. Лентата просто се люлее от вятъра и отразява светлината по такива начини, които се възприемат плашещо от птиците. Откакто използваме комплекта, овощните ни дръвчета са по-здрави от всякога и продължават уверено да растат и да раждат плодове.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре