Онлайн винетки – 3 неща, които трябва да знаете

Продажба и проверка на винетка

С въвеждането на новата система за електронно отчитане за винетки, се появиха няколко различни канала за закупуване и валидиране на електронна винетка. Един от оторизираните партньори на АПИ (агенция пътна инфраструктура), е Vinetki.bg, където можете да закупите винетки онлайн, чрез карта или електронен портфейл в EasyPay.

Как се закупува онлайн винетка

Тъй като глобите за каране без винетка могат да бъдат солени, главният въпрос, които интересува всички е – как точно се закупуват онлайн винетки. Повече водачи на МПС-та за запознати с този процес, тъй като това стана нужно в началото на 2019-та, но за младите шофьори от вас, тази информация е изключително важна.

За да закупите винетки трябва да изберете, препоръчително, оторизиран партньор на АПИ, като Vinetki.bg. Следвате сайта до страницата с данните на вашият автомобил, като трябва да следите за изрядното пъвеждане на тази информация, тъй като системата няма да разпознае, че тя е грешна.

Това означава, както не малко хора могат да потвърдят, че ще заплатите винетка, която не е валидна за вашият автомобил. При въвеждане на данните, трябва да имате предвид, че държава за въвеждане трябва да е тази, която е на регистрационният номер, а не държава произход на колата.

Какви варианти имат за плащане

Можете да заплатите по няколко начина, като най-често срещаният е този с банкова карта оторизирана за онлайн транзакции, това могат да са стандартните Visa и MasterCard и техните Electron вариации. Също така можете да направите банков превод или да заплатите чрез електронният си портфейл на EasyPay.

Как да проверя валидността на моята електронна винетка

За съжаление, системата на BG Toll не е безпогрешна, и въпреки да сте въвели правилната информация и плащането да е било валидирано, все още може да стане грешка в системата. За това, преди тръгване на път, е добре да проверите валидността на вашата винетка, това можете да направите при всички оторизирани партньори на АПИ, като Telenor, A1 и Vinetki.bg.

Може ли да се обжалва грешно въведена информация

По сегашни данни, система за обжалване на грешно въведена информация няма – за това се препоръчва внимателно да следите въведената информация, като обърнете внимание на вашата категория. Леките автомобили споделят една и съща категория с каравани и ремаркета, за това внимавайте да не би случайно да закупите винетка за каравана, като сте искали да е за лека кола.

Такъв вид грешка би била отчетена от пътните камери и вие ще се водите в нарушение, след което на ваш адрес ще бъде пратен фиш от 300лв. Можете да заплатите компенсаторна такса от 70лв в рамките на 14 дни след, което фишът ще бъде анулиран.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре